top of page
  • Persoonlijke verhalen

Iets in mijn lichaam is kapot gegaan
“Ik ben Angelique en ik gebruikte een paar jaar Citalopram, en dat beviel me best goed. Eindelijk had ik rust in mijn hoofd, vakantie van mezelf, na jaren van het zwarte gat, verdriet, zware depressie, noem maar op. Ik heb mijn hele leven al last gehad van verlatingsangst en ik denk dat ik daarom te snel ben getrouwd.


Eigenlijk wist ik wel dat hij een erg kort lontje had, maar ik wilde dat niet toegeven voor mezelf. Dat is uiteindelijk heel erg uit de hand gelopen.


Toen het allemaal voorbij was, stortte ik in elkaar. Ik was op van de stress. Eigenlijk had ik blij moeten zijn maar ik zat alleen maar op de bank te huilen. Ik kon gewoon niet meer. Mijn huisarts stelde voor om antidepressiva te gaan gebruiken, en ik wilde dat zelf ook. In het begin was het opbouwen even lastig, maar daarna ging het uitstekend. Ik werd weer vrolijk, weer mezelf.


Ik merkte wel dat mijn zin in seks helemaal verdwenen was. Maar na de ellende in mijn huwelijk vond ik dat helemaal niet erg. Liefst wilde ik helemaal niks meer met seks te maken hebben, zelfs een seksscène op tv spoelde ik gauw door. Ik had er gewoon geen zin in.


"Mijn zin in seks was helemaal verdwenen"

Toen ontmoette ik een hele leuke man. Wat ik nooit meer verwacht had gebeurde. De vonk sloeg over, ik was dol op hem. En hij op mij. Wat mij wel heel erg dwars zat, was dat het met seks tussen ons niet lukte. Hij was heel lief maar het deed me niks, ik was er met mijn hoofd niet bij, liefst wilde ik dat het zo snel mogelijk voorbij was. Ik deed natuurlijk ontzettend m’n best omdat voor hem te verbergen, maar dat was heel moeilijk.


Uiteindelijk heb ik verteld wat er aan de hand was, dat het waarschijnlijk door de Citalopram kwam. Overmoedig voegde ik eraan toe dat ik nu zo gelukkig was, dat ik helemaal geen antidepressiva meer nodig had. Dus dat ik het snel zou gaan afbouwen, en dat alles in orde zou zijn. Ik geloofde daar ook in.


Afspraak gemaakt met mijn arts om te bespreken en toen ging ik afbouwen. Om de twee weken vijf mg eraf. De eerste drie weken voelde ik me al niet echt lekker, maar mijn huisarts zei dat dat vanzelf weg zou gaan. Maar toen ik op 10 zat, merkte ik dat het helemaal niet goed met me ging. Ik was ontzettend bang, duizelig, ik voelde me verschrikkelijk. En ik deed geen oog meer dicht. Ik denk dat ik een week niet heb kunnen slapen. Dan stond ik maar op, ging ik wandelen. De rest van de dag was ik totaal versuft. Mijn vriend heeft me ontzettend gesteund en dankzij hem ben ik er uiteindelijk toch doorheen gekomen, al heeft het lang geduurd.

"Ontzettend bang, duizelig, ik voelde me verschrikkelijk."

Wel moet ik zeggen dat het met de seks voor mij nooit meer geworden is als vroeger. Ik ben er intussen achter gekomen dat meer mensen dat hebben. Ik vind het ontzettend jammer, vooral voor mijn vriend. Maar hij zegt dat hij het niet erg vindt. En dat hij toch van me houdt. Hij is mijn grote steun en toeverlaat, als ik hem niet had ontmoet, was mijn leven heel anders geweest. Nu hebben we het fijn samen en we genieten elke dag. Alleen geen seks.


Ik vind het wel heel erg dat er in mijn lichaam blijkbaar iets kapot is gegaan door de Citalopram. Ik kon vroeger heel erg van seks genieten, maar dat is nu weg en ik ben best nog wel jong. Misschien komt het toch weer een keer terug, dat weet ik niet. Ik heb achteraf best een hoge prijs betaald voor die pillen.”


Angelique is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bekend bij Vergoeding Afbouwmedicatie NU.Comments


bottom of page