top of page

Afbouwen in de praktijk

Afbouwen doe je altijd onder begeleiding van je arts. Zorg dat je
goed voorbereid bent op het gesprek. Wat moet je weten en kun
je allemaal doen voordat je op pad gaat?

  • Er zijn twee manieren om af te bouwen; pillen in lagere doseringen of vloeibare medicatie via ‘eigen’ apotheker of taperingstrips.

  • Als het daarmee niet lukt, kun je altijd nog verdergaan met taperingstrips. Meer informatie vind je op: www.taperingstrip.nl

sharon-mccutcheon-tr1po6kOWEc-unsplash.jpg

Taperingstrips zijn er voor 44 medicijnen en worden op maat gemaakt. De stappen kunnen heel klein zijn waardoor een geleidelijke afbouw mogelijk is.

Afbouwen voorbereiden

  1. Maak een dubbele afspraak bij de arts.
     
  2. Als je overweegt om af te bouwen met taperingstrips, lees dan verder op Afbouwen met taperingstrips
     

  3. Ga je op een andere manier afbouwen, spreek dan met je arts af hoe je dat de eerste weken gaat proberen. Afhankelijk van je ervaringen ga je telkens een stukje verder.
     

  4. ​Als je wilt afbouwen met apothekersbereidingen (speciaal bestelde pillen met een lagere dosering) vraag dan na of er een maximum geldt voor aantal pillen en weken (de zogenaamde 'afbouwkit'). Denk alvast na over wat je kunt/wilt doen als je meer tijd nodig hebt om af te bouwen.
     

  5. Het ‘HELP’- document kan een handig hulpmiddel zijn voor je arts.
     

  6. Spreek een ‘kort lijntje’ af met je arts in geval van klachten; bijv. telefonisch of online.
     

  7. Voor ’t geval je ’s avonds of in het weekend klachten krijgt, kan je huisarts de plaatselijke Huisartsenpost inlichten over ‘wat te doen als je ernstige klachten hebt’.

Afbouwen: wat moet je weten

  1. Doorlopen met klachten is niet verstandig; het wordt er niet beter op!
     

  2. 'Doorzetten en doorbijten' moet je NOOIT doen; het kan op de langere termijn (maanden later!) nog zeer ernstige gevolgen hebben.
     

  3. Bij klachten is het belangrijk om niet verder af te bouwen.
     

  4. Stabiliseren is dan de beste optie: dat betekent een tijdje (bijv. een maand) op dezelfde dosering ‘blijven hangen’.
     

  5. Stel dat je moet beginnen met stabiliseren buiten kantooruren, kijk dan of je de gewenste dosis kan samenstellen met behulp van de medicatie die je nog hebt. Mail naar info@verenigingafbouwmedicatie.nl als je er niet uit komt! 
     

  6. Bespreek vervolgens met je arts hoe je afbouwschema moet worden aangepast.
     

  7. Pas als de klachten helemaal over zijn kun je verdergaan met afbouwen, in een langzamer tempo.
     

  8. Blijf steeds alert op klachten. Meerdere stabilisatieperiodes inlassen kan heel verstandig zijn.
     

  9. Bedenk: afbouwen is geen race naar de finish! Je kunt beter rustig en veilig afbouwen in een jaar, dan in de problemen komen doordat je te snel bent gegaan.
     

  10. Naarmate je verder komt met afbouwen, moeten de afbouwstappen kleiner worden om klachten te voorkomen.
     

  11. Mocht je tijdens het laatste deel van het afbouwen problemen hebben met het "creeren" van de juiste dosering, dan kan overstappen op taperingstrips voor de laatste loodjes een optie zijn.

Waarschuwing

  • Als het afbouwen niet wil lukken, STOP DAN! Geef je lichaam rust en probeer het pas opnieuw als je helemaal fit bent. Liefst na een hele lange pauze. 
     

  • Ernstige ontwenningsverschijnselen mag je nooit negeren! Zij zijn een waarschuwing van je lichaam dat het niet goed gaat.
     

  • Wees voorzichtig met slaappillen en dergelijke. Ze maskeren eventuele afbouwklachten, waardoor je ongemerkt te snel kunt gaan. Bij ernstig slaapgebrek mag je ze wel kortdurend gebruiken.

Heb je vragen?

 

Je kunt bij de Vereniging Afbouwmedicatie terecht met alle vragen over afbouwen, afbouwmedicatie, onttrekkingsverschijnselenen taperingstrips. 

Mocht je arts (te) weinig verstand hebben van afbouwen, vraag dan bij de Vereniging Afbouwmedicatie informatie aan om aan je arts te geven.

Mail naar info@verenigingafbouwmedicatie.nl 
 

WWW.VERENIGINGAFBOUWMEDICATIE.NL

logo_VA_web.png
Logo Opiaten.jpg

 

Bij Stichting Opiaten Afbouwen kun je terecht met vragen over het afbouwen, ontwennen van Oxycodon, Fentanyl, Morfine en Tramadol, vragen over afbouwschema's en over taperingstrips voor opiaten. 

Mail naar contact@opiatenafbouwen.nl 
 

WWW.OPIATENAFBOUWEN.NL

bottom of page